werkATELIER BijdeBuren
 
Home Werkatelier Kennismaking werkaterlier bij de buren Atelier werkaterlier bij de buren Projecten werkaterlier bij de buren Nieuws werkaterlier bij de buren Contact
 
 

Kim Leeper
Van Limburg Stirumstraat 99-101
7901 AP HOOGEVEEN

Tel. 06 - 30 61 65 19
info@werkatelier-bijdeburen.nl

 
 
Nieuws
 
 


 
 
Terug naar overzicht
Artikel STiB---uploads/portfolio226.jpg---

 

 Het onderstaande artikel is op 20 april verschenen in de Hoogeveensche Courant.

---


Jaargang 2011,uitgave  05 Maandelijkse bijdrage van STIB en startende ondernemers, die

een indruk geven van hun bedrijfsactiviteiten.

 

 

WerkATELIER BijdeBuren aan de Van Limburg Stirumstraat 99-101 opende in de zomer van 2010 haar deuren en blijkt volgens initiatiefnemer (en eigenaresse) Kim Leeper te voorzien in de behoefte, waarvan zij allang het vermoeden had dat die bestond. WerkATELIER BijdeBuren is een unicum in Hoogeveen, misschien wel in Drenthe of heel Noord-Nederland. Een niet alledaags en kleinschalig creatief productiebedrijf, waar mensen die tijdelijk psychische ondersteuning nodig hebben, terecht kunnen om op een zinvolle manier (weer) invulling te geven aan hun leven. Er wordt gewerkt met papier en textiel of in de tuin.

 

'Als ervaren arbeidstherapeut binnen de psychiatrie, merk ik dat er teveel vanuit een bureaucratische houding en te klinisch naar mensen wordt gekeken. Mensen krijgen een stempel, worden in een hokje gedrukt, als uitbehandeld en uitgerangeerd beschouwd om vervolgens aan hun lot te worden overgelaten. Wij zijn er speciaal voor mensen die tijdelijke ondersteuning nodig hebben, omdat zij minder vanzelfsprekend deelnemen in het maatschappelijk proces. Een reguliere baan is vaak een brug te ver of zit er misschien helemaal niet (meer) in, maar dat betekent toch niet dat deze mensen buitenspel staan in de samenleving en afgeschreven zijn?!' vraagt Kim zich verontwaardigd af.

 

Was het ATELIER in de eerste maanden alleen op woensdag en zaterdag geopend, nu kan men ook op maandagen terecht en de verwachting is dat er op termijn 'fulltime' werk wordt aangeboden via BijdeBuren.

 

'Wij bieden een warm welkom in een beschermde, kleinschalige en laagdrempelige omgeving, waar mensen de basis leggen om verder te kunnen, waar men zelfvertrouwen hervindt, een isolement kan doorbreken enzovoort', zegt Kim Leeper.

 

Dat kleinschaligheid een voorwaarde is om succesvol te kunnen opereren, wordt bevestigd door Roos (23) die al een aantal maanden werkt bij WerkAtelier BijdeBuren. 'De aandacht die mij hier geboden wordt maar ook het ongestoord mijn werk hier kunnen doen, in mijn eigen tempo, dat geeft me een goed gevoel. Het vooringenomen standpunt dat de buitenwacht zo vaak heeft over mensen zoals ik (met een psychiatrisch verleden), doet me aan de ene kant best pijn maar anderzijds heb ik geleerd om daar boven te staan. Hoewel mijn stresstolerantie nog best laag is en ik niet echt tegen grote drukte kan, ben ik blij met dit unieke, kleinschalige project. Ik wilde graag wat doen en niet de hele dag in mijn kleine wereldje blijven zitten van voorheen. En al stelt het in de ogen van anderen niet zo veel voor wat ik hier doe, ik denk daar heel anders over en draag op mijn manier bij aan een stukje van de samenleving. Ik heb iets om handen waar ik elke week weer naar uitkijk en wat dus bijdraagt aan een goed gevoel'. 


-