werkATELIER BijdeBuren
 
Home Werkatelier Kennismaking werkaterlier bij de buren Atelier werkaterlier bij de buren Projecten werkaterlier bij de buren Nieuws werkaterlier bij de buren Contact
 
 

Kim Leeper
Van Limburg Stirumstraat 99-101
7901 AP HOOGEVEEN

Tel. 06 - 30 61 65 19
info@werkatelier-bijdeburen.nl

 
 
Nieuws
 
 


 
 
Terug naar overzicht
Ik wil graag aan de slag met mensen...---uploads/portfolio205.jpg---

 

Artikel : Dagblad van het Noorden

ACHTERGROND WERKATELIER

  • BijdeBuren is een uniek werkatelier in Hoogeveen.
  • Therapeut Kim Leeper biedt werk in een veilige omgeving.

Door Annique Oosting 

Hoogeveen

In een beschermde omgeving zelfvertrouwen tanken. Met dit doel opent het Werkatelier BijdeBuren woensdag officieel haar deuren. Een uniek concept voor Hoogeveen volgens eigenaresse Kim Leeper.

Als therapeut is Leeper al tien jaar verbonden met het ziekenhuis in Zwolle. "In de psychiatrie zijn overal regels voor. Er wordt in hokjes gedacht. De een is net iets te zwakzinnig voor een bepaalde regeling. De ander net niet autistisch genoeg om een bepaald budget te krijgen. Ik ben een werker, wil graag met mensen aan de slag.?

Langzaam ontstond bij haar het idee een werkatelier te beginnen waar mensen met psychische problemen onder begeleiding aan het werk kunnen. "Toen onze buren hun huis wilden verkopen hebben wij het gekocht en daar ben ik mijn werkatelier begonnen.?

In het werkatelier hangt daags voor de opening nog een doordringende verfgeur. De muren zijn gewit, de vloer is geschuurd en alles is schoongemaakt. "Ik wil een gezellige ruimte waar mensen zich veilig voelen.? In het werkatelier wordt straks gewerkt in de tuin en met papier en textiel. "De mensen die bij mij komen werken zijn medewerkers, geen patiŽnten.? Door deze aanpak creŽert Leeper een laagdrempelige omgeving. "Het is voor alle mensen belangrijk om creatief bezig te zijn en ergens bij te horen. Door iets te doen waar je goed in bent, bouw je eigenwaarde op.? In het werkatelier kunnen mensen aan het werk die tijdelijk psychologische problemen hebben. Toch denkt Leeper dat het merendeel van haar patiŽnten blijvende psychologische problemen heeft. "Met hen ga je werken aan hun ontwikkeling zodat ze het leuk gaan vinden om aan het werk te zijn.? De afgelopen maanden besteedde Leeper veel tijd aan netwerken. Daarvan leerde ze dat er in Hoogeveen veel behoefte is aan een werkatelier. "Of het een succes wordt? Ja, dat weet ik zeker. We hebben wel een opstartperiode nodig. Mensen in Hoogeveen zijn altijd een beetje sceptisch in het begin.?

?Ze moeten zich welkom voelen?

Hoogeveen Werkatelier BijdeBuren opent morgen officieel de deuren. Voorlopig is het atelier twee dagen per week geopend: op woensdag en zaterdag. Leeper: "Ik moet nog werken in het ziekenhuis om BijdeBuren op te zetten. Maar zodra het goed draait en ik genoeg medewerkers heb, stap ik met plezier definitief over.? Een medewerker moet minimaal twee uur per week willen werken en een pgb-budget of andere subsidie ontvangen. Het pand is rolstoeltoegankelijk. "Je bent van tevoren bezig met de vraag: wat wil je uitstralen als bedrijf? Ik wil samenwerken en betrokken zijn. We gaan samen aan de problemen werken. Ze moeten zich welkom voelen.? (DvhN).


-