werkATELIER BijdeBuren
 
Home Werkatelier Kennismaking werkaterlier bij de buren Atelier werkaterlier bij de buren Projecten werkaterlier bij de buren Nieuws werkaterlier bij de buren Contact
 
 

Kim Leeper
Van Limburg Stirumstraat 99-101
7901 AP HOOGEVEEN

Tel. 06 - 30 61 65 19
info@werkatelier-bijdeburen.nl

 
 
Projecten
 
 


 
 
Terug naar overzicht
STOF TOT TROOST---uploads/foto66743351.jpg---

---uploads/foto10081597.jpg---

---uploads/foto19954982.jpg---

---uploads/foto54148598.jpg---

---uploads/foto9558269.jpg---

---uploads/foto60352829.jpg---

 

Hoogeveen - ‘Och, in dat werkjasje kon je pa uittekenen wanneer hij in de tuin aan het werk was’. Of: ‘Wat was ma dol op aan haar eigengemaakte tafelkleed’. Het waren dit soort uitspraken die Kim Leeper aan het denken zette. Ineens wist ze het. De Hoogeveense ontwerpster wil van deze stoffen een intiem aandenken maken voor nabestaanden: Stof tot Troost. 

Een stofje van een dierbare met een herinnering, met een geur, om vast te houden, te koesteren en mee naar huis te nemen. Een herinnering die juist in deze tijd waarin fysiek contact nauwelijks mogelijk is, zo waardevol kan zijn. „In de huidige tijd blijkt eens temeer hoe belangrijk het is om nabijheid te kunnen ervaren als er sprake is van afscheid door overlijden. Om een gebaar te kunnen maken naar het kleine gezelschap van nabestaanden die een uitvaart nu bij mogen wonen, ben ik op dit idee gekomen”, vertelt de ontwerpster en eigenaar van Werkatelier Bij de Buren aan de Van Limburg Stirumstraat. 

Kim bruist van creativiteit. Haar hele leven al draait het bij haar om kunstzinnigheid. Nu ze een opleiding volgt tot celebrant aan de Universiteit van Humanistiek is ze vooral gefocust op ijkmomenten, op symbolische waarden. „Normaal gesproken richt je je daarbij op één persoon, maar ik dacht: hoe mooi is het om daar nu iets mee te kunnen doen bij uitvaarten waar maximaal 30 personen bij aanwezig mogen zijn.” Het gaf haar stof tot nadenken. Na een paar dagen broeden was ze eruit. 

Kim legt uit hoe het werkt: „De nabestaanden geven mij een dierbaar overhemd, laken, broek, jurk, vest of noem maar op van de overledene én een geur die past bij die persoon, denk aan een flesje parfum, aftershave of zeep. Het textiel wordt verknipt. Van dit stuk stof maak ik kleine stukjes Stof tot Troost. Het zijn lapjes stof ter grootte van een zakdoek. Het kan naar wens worden afgewerkt: mooi glad of juist rafelig, versierd met een pareltje, kraal of knoopje van het ingeleverde overhemd of naar wens van de nabestaanden met een nader te bepalen versiering.” Op het moment van de afscheidsbijeenkomst zal een stapeltje Stof tot Troost in een mooi doosje op een tafel liggen, waarna iedereen een lapje kan meenemen.

Ze heeft haar idee deze week gelanceerd en daarvoor onder meer twee landelijke uitvaartorganisaties benaderd. „Het is afwachten hoe die gaan reageren.” Kim levert in principe 30 stofjes af, maar wie er graag 50 wil, ook dat is geen probleem. „Alleen moet er natuurlijk wel voldoende stof voorhanden zijn Hoe dan ook een unieke herinnering, niet alleen in deze tijd van coronacrisis, maar wellicht ook daarna.” 

Wie geïnteresseerd is kan contact opnemen met Kim Leeper via tel. 06-30616519.

 


-